Kako je Luka Dončić s svojo prevlado v Evropi postal zvezda v ligi NBA

Luka Dončić je zelo edinstven igralec. Je tip igralca, ki vas bo nenehno držal v precepu in vas prisilil, da se boste spraševali o njegovih naslednjih potezah. Njegova igra je tako tekoča, tako gladka, da lahko kadar koli in kjer koli na parketu naredi marsikaj. Lukova igra je izpopolnjena že od časov, ko je kot 18-letnik igral za Real Madrid v Evroligi proti Barceloni. Pet let po podpisu pogodbe z Real Madridom leta 2017 je bil Luka januarja 2019 končno vpoklican na seznam starejših članov ekipe. Od takrat je njegov vpliv na košarko zajel Evropo in širše.

Psihološko in fizično gledano, boste postajali vedno boljši in bolj spretni, če boste vsak večer igrali skupaj z nekaterimi najboljšimi igralci na svetu. Vsakodnevno igranje ob superzvezdnikih, kot sta Kristaps Porzingis in Marc Gasol, s profesionalnimi trenerji in vadbenim osebjem vam bo prav tako pomagalo že od mladih let razvijati zmagovalno miselnost in razumeti, kaj je potrebno, da ste vsak večer uspešni na tej ravni.

Pomen coachinga pri razvoju

Čeprav je Luka izjemen, še zdaleč ni to njegova končna sposobnost. Ima izjemno visoko zgornjo mejo in lahko postane še boljši s treniranjem in izkušnjami. Njegova rast bo ključnega pomena za dolgoročni uspeh Mavericksov. K tej rasti naj bi pripomogla prisotnost trenerja, ki je z njim vsak dan na parketu.

Pomen trenerja je pri razvoju človeka in vsakega igralca izjemen. Je eden od najbolj podcenjenih vidikov igre. Trenerji v igri ne dobijo dovolj priznanja, saj niso v središču pozornosti. Namesto tega imajo ekipo pomočnikov, ki se osredotočajo na učenje igre in pripravo igralcev na naslednje tekmovanje. Dejstvo, da ne vidimo več ekip, ki bi gradile na tem, je prav tako velika napaka. Trenerji so ključnega pomena za igro, zlasti v današnjem času, ko ima vsakdo v rokah računalnik ali telefon. Oni so tisti, ki igralcem pomagajo razumeti njihovo vlogo, načrt igre in kako se lahko tekom sezone izboljšajo.

Enako pomembno je, če tudi mi razvijamo sebe in najamemo trenerja za naše osebno življenje. Tukaj vidimo ključen pomen psihoterapije in coachinga, ki lahko sleherniku pomaga, da se bo boljše počutil in bolje igral v igri življenja.

Lukova igra:

Lukova igra temelji predvsem na njegovih elitnih podajah. Je razigrani organizator igre, ki z lahkoto organizira in vodi napad. Ima visok inteligenčni količnik in razume, kako vključiti soigralce v igro. Ne sili v igro, ampak vedno poskrbi za pravo podajo. S svojim driblingom lahko ustvarja prostor za soigralce, saj ima odlično hitrost in dovolj visok košarkarski IQ, da ve, kdaj se lahko znajde v prostem prostoru.

Kako se braniti zoper Luko Dončića

Luka je redka vrsta branilca, ki lahko dosega točke s kateregakoli mesta na parketu. Strelja lahko z vseh razdalj na igrišču in je zelo dober podajalec žoge. Ni strelec z zabijanjem kot Jokić ali DeMarcus Cousins, vendar lahko velikokrat zadene. Na mednarodni ravni se je izkazal kot odličen strelec, saj je iz igre za tri točke streljal več kot 40 %. Glavni izziv, ki ga predstavlja Luka Dončić, je, da lahko dosega točke na veliko načinov, zlasti z driblingom, potegom ali skokom. Morda ni odličen podajalec žoge, vendar lahko ustvarja tudi z driblom in veliko košev dosega z osamitvijo. Vsaka ekipa bo Luko Dončića branila drugače. Če je v vaši ekipi, ga boste morali preučiti in ugotoviti, kako ga lahko branite. Ni enega načina, kako to storiti, saj je tako nepredvidljiv.

Zakaj se Kristaps Porzingis odlično ujema z Luko Dončićem

Porzingis in Dončić sta oba izredno delavna igralca, ki se zavedata, kako pomembno je razvijati svoje sposobnosti na obeh straneh parketa. Oba igralca sta odlična podajalca, ki lahko iz nič ustvarita napad. Porzingis je tudi odličen odbijalec, ki lahko z lastnimi zgrešenimi žogami na parketu ustvari lahke koše. Medtem ko je Porzingis bolj usmerjen k doseganju točk, ima Dončić sposobnost, da na enak način igra tudi izven igrišča. Oba igralca imata tudi sposobnost, da prideta do obroča in zaključujeta ob obroču s stikom. Luka ima naravni dvig, ki mu omogoča, da zaključuje preko nižjih branilcev in zaključuje s kontaktom v igri. Porzingis in Dončić sta tudi odlična igralca, ki razumeta svojo vlogo in razumeta, kaj je potrebno za zmago na tekmah. Oba igralca se dobro počutita, ko sta brez žoge in omogočata soigralcem, da zasijejo. Oba sta tudi nesebična igralca, ki razumeta, da je najpomembnejša zmaga in da je igra več kot le doseganje točk.

O temu lahko veliko preberete v tej super knjigi!

Zakaj bi moral biti Luka novinec leta poleg Devina Bookerja in Bena Simmonsa

Luka je generacijski talent, a dokler ne postane veteran lige NBA, ne moremo v celoti oceniti, kako dober je. Veliko se mora še naučiti in veliko prehoditi, preden bo lahko rekel, da je končni izdelek. Trenutno je v zelo edinstvenem položaju, saj igra proti profesionalcem v evroligi, poletni ligi NBA in ligi NBA, hkrati pa igra tudi v evroligi. Luka je dokazal, da je vrhunski talent, vendar mu igranje proti tekmecem na visoki ravni v Evroligi, Poletni ligi in ligi NBA pomaga tudi pri izboljšavah. Prav tako mu pomaga razumeti, kako vsak večer igrati proti igralcem iz lige NBA. Pomembno je tudi poudariti, da je Luka v zelo podcenjenem razredu novincev. Simmons je zvezdnik All-Star, Booker je eksploziven strelec in ustvarjalec igre, Dončić pa je elitni podajalec in strelec, ki lahko ustvarja za druge in igra zase.

Zaključne misli

Luka je redka vrsta igralca, ki ima potencial, da že prvi dan postane prva zvezda vseh zvezd. Še naprej mora razvijati svoje spretnosti, hkrati pa sprejeti izziv igranja proti vrhunskim tekmecem. Prav tako se mora naučiti igrati “brez žoge”, zlasti v poletni ligi in proti igralcem lige NBA. Postal bo zelo poseben igralec in bo še dolgo časa ključni sodelavec Mavericksov. Njegova igra ne bo nikoli več videti enako in za vedno bo spremenil pogled na razigrane igralce.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *